Reagimet ndaj vaksinave

Kushtoji vëmendje se si ndjehesh pas vaksinimit. Dhe nëse ke ndonjë pyetje ose nuk je i sigurt, fol me mjekun ose mjeken për to. Në mënyrë që dikush të të ndihmojë në rast reaksioni alergjik të rrallë dhe të rëndë, qëndro aty për rreth 15 minuta pas vaksinimit.

80%
dhimbje në vendin e shpimit

 

60%
lodhje

50%
dhimbje koke

 

30%
dhimbje muskulare

 

30%
dridhem

20%
dhimbje të kyçeve

 

10%
ethe

Efektet anësore

Tek efektet anësore situata është ndryshe. Ato janë më të forta se sa një reagim normal ndaj vaksinës. Në raste të tilla mjekët do të të shikojnë nga afër dhe do të të trajtojnë. Për më tepër, efektet anësore do të raportohen në departamentin e shëndetësisë.

Dallimet midis reagimeve ndaj vaksinës dhe efekteve anësore

Si dallohen reagimet ndaj vaksinës nga efektet anësore? Reagimi ndaj vaksinës zakonisht ndodh menjëherë pas vaksinimit ose një ditë më pas. Për shembull, mund të ndodhë që vendi i vaksinimit në pjesën e sipërme të krahut të të dhembë ose të ndihesh sëmurë apo i dobët. Ndërsa efektet anësore fillojnë vetëm katër deri në 16 ditë pas vaksinimit. Për shembull, dhimbje koke të forta dhe të papritura. Nëse të ndodh kjo, shko menjëherë tek mjeku! Sidoqoftë, kjo ndodh shumë rrallë. Vetëm një herë në 10,000 të vaksinuar.

Wir verwenden Cookies, um Inhalte gegebenenfalls zu personalisieren und optional die Zugriffe auf unsere Website zu analysieren.
Sie akzeptieren unsere technisch notwendigen Cookies, wenn Sie fortfahren diese Webseite zu nutzen.