Disa njerëz aktualisht nuk duan të vaksinohen kundër koronavirusit dhe janë duke pritur që të miratohen vaksinat me virus të paaktivizuar. Kjo pritet të ndodhë, të paktën në tremujorin e parë të vitit 2022. Megjithatë, askush nuk duhet ta kalojë dimrin pa mbrojtje; rreziku për t'u infektuar me koronavirusin dhe për të pasur një ecuri të rëndë të tij është shumë i lartë. Për më tepër, intolerancat nuk mund të përjashtohen as me vaksinat e paaktivizuara.

Kështu, pra, le t'u hedhim një vështrim dy llojeve të vaksinave të miratuara aktualisht: vaksinat vektoriale dhe mARN. Sapo trupi bie në kontakt me koronaviruset, tek të dy llojet e vaksinave ai kujton reagimin mbrojtës dhe ka të ngjarë të parandalojë infektimin.

Vaksinat me viruse vektoriale

Viruset vektoriale në vaksina të tilla veprojnë si antigjene. Viruset vektoriale janë të padëmshëm për njerëzit. Ata mbartin pjesë të vogla, të padëmshme të patogjenit në trup. Sistemi yt imunitar reagon ndaj kësaj me një reagim mbrojtës.

Vaksina vektoriale janë për shembull vaksinat AstraZeneca dhe Johnson & Johnson. 

Vaksinat mARN

Vaksinat mARN përmbajnë mARN në të cilën ruhet një lloj manuali udhëzimesh për antigjenet. Si rezultat, qelizat njerëzore prodhojnë vetë antigjene. Këto antigjene janë të parrezikshme. Ato sigurohen që sistemi imunitar të funksionojë dhe të shkaktojë një reagim mbrojtës.

Shembuj të vaksinës mARN janë produktet nga BioNTech/Pfizer dhe Moderna.

Wir verwenden Cookies, um Inhalte gegebenenfalls zu personalisieren und optional die Zugriffe auf unsere Website zu analysieren.
Sie akzeptieren unsere technisch notwendigen Cookies, wenn Sie fortfahren diese Webseite zu nutzen.